Societas Europaea


Societas Europaea 1.0

(politiek en bestuur; business, economie en financiën)

(Latijn, letterlijk 'Europese vereniging', 'Europees gezelschap') Societas Europaea, op instigatie van de Europese Raad ingestelde Europese naamloze vennootschap, bedoeld om fusies tussen ondernemingen in verschillende Europese landen te vergemakkelijken en ondernemers in staat te stellen een aan meer dan een Europees land gebonden rechtspersoon te vormen; ook: rechtsvorm die zo'n Europese naamloze vennootschap mogelijk maakt
De geijkte afkorting SE is veel gebruikelijker dan de volledige vorm Societas Europaea.
Zie ook : SE

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Societas Europaea…

is een vennootschap

      Hoofdsemagram: SE


      Algemene voorbeelden


      De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Donner van Justitie dat regels stelt voor de oprichting van een Europese naamloze vennootschap (Societas Europaea, SE) met statutaire zetel in Nederland. Dit gebeurt op grond van een EG-verordening die in 2001 door de Raad van de Europese Unie is aangenomen. Bedrijven kunnen vanaf oktober 2004 een Europese naamloze vennootschap oprichten.

      Staatscourant,

      De Europese naamloze vennootschap (Societas Europaea, of SE) is in heel Europa ingevoerd. De Europese verordening hiervoor geldt in Nederland als wet. Bij zaken die niet in de verordening zijn geregeld, gelden de Nederlandse regels voor de NV.

      http://www.deondernemer.nl/kennisbron/artikel/46633/Rechtsvorm-Europese-naamloze-vennootschap-Societas-Europaea.html

      De Europese vennootschap (ook bekend onder de Latijnse benaming "Societas Europaea" of SE) is nu, 30 jaar na het eerste voorstel, een realiteit geworden. Deze nieuwe wetgeving zal in 2004 in werking treden. Het akkoord over de SE is een van de prioriteiten van het Actieplan voor financiële diensten (PASF).

      http://europa.eu/legislation_summaries/employment_and_social_policy/social_dialogue/l26016_nl.htm,

      Na een lijdensweg van 31 jaar, 3 maanden en 8 dagen beschikt de Europese Unie over een regelgeving m.b.t. de Europese Vennootschap (Societas Europaea, hierna: SE). De idee van een Europese vennootschap komt voort uit de wens van de bedrijfswereld om binnen de EU te opereren via één uniforme vennootschapsstructuur in plaats van via een netwerk van verschillende nationale vennootschapsvormen, ieder met hun specifieke eigenheid.

      http://www.law.kuleuven.be/jura/art/39n1/castelein.htm,

      Vanaf 8 oktober 2004 kunnen bedrijven kiezen voor de nieuwe supranationale rechtsvorm van de Europese Vennootschap, ook wel genoemd de SE (Societas Europaea), bij fusie of oprichting van een gezamenlijke holding of dochter.

      http://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/29309_uitvoeringswet_verordening

      Onder de voorwaarden en op de wijze, bepaald in deze verordening, kunnen op het grondgebied van de Gemeenschap vennootschappen worden opgericht in de vorm van een Europese naamloze vennootschap (Societas Europaea, hierna afgekort SE te noemen).

      http://www.eerstekamer.nl/id/vhyxhwuawxzh/document_extern/w29309eg/f=/w29309eg.pdf,